Vistuigen

Haken en lijnen

Haken en lijnen
Haken en lijnen

Haken en lijnen zijn vistuigen die de vissen lokken met natuurlijk aas of kunstaas (lokaas). Het aas wordt gehangen aan de haak, die vastgemaakt is aan het uiteinde van een lijn of sneu en waarmee de vissen gevangen worden.

Links

Kieuwnetten en soortgelijke netten

Kieuwnetten en soortgelijke netten

Kieuwnetten en warrelnetten zijn reeksen enkelvoudige, dubbele of driedubbele netwanden, verticaal en dicht bij het wateroppervlak, in halve waterdiepte of op de bodem, waarin de viskieuwen vast komen te zitten en de vissen verward of verstrikt raken.

Links

Korven en vallen

Korven en vallen
Korven en vallen

Vallen, grote vastliggende netten of keerdammen of korven, zijn vistuigen waarin de vissen vastgehouden worden of waarin ze vrijwillig zwemmen en verhinderd worden te ontsnappen.

Links

Ringnetten en kruisnetten

Ringnetten en kruisnetten

Omsluitingsnetten zijn grote netwanden die zowel aan de zijkanten als aan de onderkant uitgezet worden om visconcentraties te omsluiten, waardoor verhinderd wordt dat de vissen kunnen ontsnappen door omlaag te duiken. Kruisnetten zijn horizontale netpanelen of hebben de vorm van een zak zoals een parallellepipedum, piramide of met de opening naar boven gekeerde kegel, die onder water gezet worden op een zekere diepte en daar lang genoeg gelaten worden om de vissen met licht of aas voorbij de opening te lokken, waarna ze uit het water gehaald worden.

Links

Sleeplijnen

Sleeplijnen

Korren zijn vistuigen die over de bodem worden getrokken om schelpdieren te vangen. Ze bestaan uit een netmond waaraan een opslagzak, gemaakt uit metalen ringen of mazen, bevestigd is.

Links

Trawlnetten

Trawlnetten

Trawlnetten zijn netten in de vorm van een kegel (gemaakt uit twee, vier of meer panelen) die over de bodem of in halve waterdiepte (pelagisch) getrokken worden door één of twee boten.

Links

Zegens

Zegens

Een zegennet is een heel lang net, al dan niet met een zak in het midden, dat uitgezet wordt vanaf de oever of een boot om een bepaald gebied in te sluiten en dat bediend wordt door twee (lange) touwen, vastgemaakt aan de uiteinden ervan (om de vissen binnen te halen en samen te drijven).

Links

Databronnen

Delen

Geef je mening en help ons deze website nog beter te maken

Fedback geven