Cârlige și undițe
Cârligele şi undiţele sunt echipamente cu care peştii sunt atraşi de o momeală naturală sau artificială (nade), amplasate pe un cârlig fixat la capătul undiţei sau al fileului, pe care se prind peştii.
-
-
Paragatele constau într-o parâmă principală, uneori de lungime considerabilă, la care sunt fixate la intervale regulate filee cu cârlige cu sau fără momeală. Undiţa principală este fixată fie pe orizontală pe fundul apei sau în apropierea acestuia sau, mai rar, lângă suprafaţă.
Alte linkuri
-
-
O paragată flotantă constă dintr-o parâmă menţinută în apropierea suprafaţei sau la o anumită adâncime cu ajutorul flotoarelor aşezate la distanţe regulate şi cu filee relativ lungi cu cârlige cu momeală, aşezate la intervale uniforme pe parâmă. Paragatele în derivă pot avea lungimi considerabile. Unele paragate în derivă sunt fixate pe verticală, fiecare undiţă agăţată de un flotor la suprafaţă.
Alte linkuri
-
-
Undiţele pot fi folosite cu sau fără lansetă sau băţ. Pentru pescuitul în ape adânci, undiţele sunt de obicei exploatate cu ajutorul bobinelor. Momeala utilizată poate fi naturală sau artificală. Acest echipament de pescuit include undiţe pentru pescuit la dandinetă, operate manual şi folosite pe bărci mici.
Alte linkuri
-
-
Undiţele pot fi exploatate mecanic, cu ajutorul bobinelor sau al tamburilor. Acestea sunt folosite în general pe vase de dimensiuni medii, dar pot fi de asemenea fi folosite pe bărci relativ mici. Lansetele pot fi de asemenea mecanizate, mişcarea băţului fiind în întregime automată.
Alte linkuri
-
-
O undiţă simplă, prevăzută cu momeală naturală sau artificială şi trasă lângă suprafaţa apei sau la o anumită adâncime de un vas. De obicei, sunt trase câteva undiţe simultan, folosind tangoane.
Alte linkuri
Alte linkuri
Drage
Dragele sunt echipamente trase pe fundului apei pentru a prinde crustacee. Acestea constau dintr-un cadru cu gură la care este fixat un sac de susţinere realizat din inele sau ochiuri metalice.
-
-
O dragă mică, uşoară constituită dintr-un cadru cu gură fixat la un sac de reţinere realizat din inele sau ochiuri metalice. Este exploatată în ape cu adâncime mică, de la mal sau dintr-o barcă.
Alte linkuri
-
-
Un echipament de pescuit care sapă după moluştele de pe fundul apei cu ajutorul unor jeturi subacvatice puternice. Captura poate fi transferată la barcă cu ajutorul unui dispozitiv cu curea transportoare sau cu ajutorul unei pompe de aspiraţie.
Alte linkuri
-
-
Un echipament de pescuit constituit dintr-un cadru cu gură la care se fixează un sac de reţinere realizat din inele sau ochiuri metalice. Dragele remorcate de navă sunt în principal realizate în două variante: drage care rad suprafaţa fundului apei şi drage care penetrează fundul mării până la o adâncime de 30 de cm sau mai mult.
Alte linkuri
Alte linkuri
Năvoade
Un năvod este o plasă foarte lungă, prevăzută la mijloc cu sau fără sac, care este fixată fie de la ţărm, sau de la o barcă pentru a înconjura o anumită suprafaţă şi este exploatat cu două frânghii (lungi) fixate la capetele sale (pentru ridicarea şi mânarea peştilor).
-
-
Un năvod exploatat de pe o navă în largul mării, compus dintr-un sac (pungă sau plasă liberă) şi aripi lungi, adesea prelungite cu frânghii lungi de tragere sau urzeală.
Alte linkuri
-
-
O plasă de năvod destinată pentru pescuit dublu, atunci când două bărci exploatează plasa împreună.
Alte linkuri
-
-
Un năvod exploatat de pe uscat, folosit în general în ape puţin adânci, în apropierea ţărmului. Partea inferioară şi superioară acţionează ca bariere naturale care împiedică scăparea peştilor din zona încadrată de plasă.
Alte linkuri
-
-
Plasă de năvod fixată de la o baliză de marcare care pluteşte liber. Când vasul ajunge din nou la baliză, năvodul este ridicat la bord, cele două capete ale paragatelor sunt legate la troliu, iar vasul care se deplasează înainte începe tragerea şi ridicarea.
Alte linkuri
Alte linkuri
Setci înconjurătoare și năvoade elevatoare
Setcile înconjurătoare sunt pereţi mari, din ochiuri, fixaţi pentru înconjurarea bancurilor de peşti din părţile laterale şi de dedesubt, împiedicând astfel ieşirea acestora prin scufundarea în jos. Năvoadele elevatoare sunt panouri orizontale din plasă sau pungi de forme paralelipipedice, piramidale sau conice cu deschiderea orientată în sus, imersate la o anumită adâncime, lăsate un timp, atât cât este necesar pentru ca lumina sau momeala să atragă peştii peste deschidere, apoi să fie ridicate din apă.
-
-
Un năvod elevator constituit dintr-un panou de plasă orizontal sau un sac de formă paralelipipedică, piramidală sau conică, cu deschiderea orientată în sus. Procesul de prindere este asistat de lumini sau doar de momeală. Năvoadele elevatoare sunt ridicate manual sau mecanic de una sau mai multe bărci.
Alte linkuri
-
-
Un năvod elevator exploatat de obicei de la instalaţii staţionare situate de-a lungul malului, unde sistemul de ridicare este uneori mecanizat.
Alte linkuri
-
-
O plasă înconjurătoare cu sacul central sub forma unei linguri şi două aripi laterale, făcând posibilă reţinerea bancului de peşti în momentul când cele două aripi sunt ridicate simultan. Aceste plase sunt exploatate în general de o singură barcă, relativ simplă.
Alte linkuri
-
-
O plasă caracterizată prin folosirea unei surmele la fundul plasei. Surmeaua oferă posibilitatea plasei de a fi închisă ca o pungă, reţinând astfel toţi peştii prinşi. Năvoadele pungă, care pot fi foarte mari, sunt exploatate de una sau două bărci.
Alte linkuri
Alte linkuri
Setci și plase similare
Setcile şi plasele de încurcare sunt şiruri simple, duble sau triple de pereţi din ochiuri, verticale, în apropierea suprafeţei, în apele pelagice sau pe fundul apei, în care peştii se prind, se încurcă sau rămân blocaţi.
-
-
O plasă menţinută la suprafaţă sau la o anumită distanţă sub aceasta, de numeroase flotoare. Aceasta pluteşte liber cu curentul, separat sau, mai adesea, cu barca la care plasa este fixată.
Alte linkuri
-
-
O setcă constituită dintr-o singură plasă fixată la fundul apei sau la o anumită distanţă deasupra fundului apei, cu ajutorul ancorelor sau al greutăţilor.
Alte linkuri
-
-
O plasă fixată la fundul apei cu trei pereţi de ochiuri, cei doi pereţi exteriori având dimensiunea ochiurilor mai mare decât panoul cu ochiuri interior, agăţat fără a fi fixat. Peştii se încurcă în peretele interior cu ochiuri mici după ce trec de peretele exterior.
Alte linkuri
-
-
O setcă folosită în general în ape puţin adânci şi fixată vertical pentru a încercui peştii. După ce plasa încercuieşte peştii, se foloseşte zgomotul sau alte metode pentru a îi forţa să se prindă sau să se încurce în plasa care îi înconjoară.
Alte linkuri
-
-
Un echipament de pescuit fixat la fundul apei cu o setcă a cărei parte inferioară este înlocuită de o setcă cu sirec.
Alte linkuri
Alte linkuri
Traule
Plasele traulelor sunt plase de formă conică (realizate din două, patru sau mai multe panouri), care sunt trase de una sau două bărci, pe fundul apei sau în apele pelagice.
-
-
O plasă de formă conică, formată dintr-un corp, în mod normal realizat din două, patru şi uneori mai multe panouri, închise de una sau două mătci ale năvodului şi cu aripi laterale care se prelungesc spre înainte faţă de deschidere. Plasa este exploatată de o singură barcă şi este menţinută deschisă pe orizontală de alte două panouri.
Alte linkuri
-
-
Un traul constituit dintr-un corp de formă conică, finalizat cu un sac sau o matcă a năvodului care reţine captura. Deschiderea orizontală a plasei se realizează cu o traversă realizată din lemn sau metal, având o lungime de 10 m sau mai mult.
Alte linkuri
-
-
Un traul constituit dintr-un corp de formă conică, în mod normal realizat din două sau patru (şi uneori mai multe) panouri, închise de o matcă a năvodului şi cu aripi laterale care se prelungesc spre înainte faţă de deschidere. Traulul este exploatat şi menţinut deschis pe orizontală de două bărci.
Alte linkuri
-
-
Un echipament de pescuit constituit din două plase traul identice, care funcţionează împreună, deschise pe orizontală de o singură pereche de panouri. Aripile interioare sunt ataşate la o sanie trasă simultan cu panourile de la o furcă comună.
Alte linkuri
-
-
O plasă de formă conică, care este trasă în apă de adâncime medie. Aceasta este constituită dintr-un corp de formă conică, în mod normal realizat din patru panouri, finalizate cu o matcă a năvodului, iar plasa are aripi laterale care se prelungesc spre înainte faţă de deschidere. Plasa este exploatată de o singură barcă, iar deschiderea orizontală este menţinută de alte bărci.
Alte linkuri
-
-
Un traul realizat şi echipat pentru a lucra în zonele pelagice. Acesta este tractat simultan de două bărci, asigurând astfel deschiderea orizontală a plasei.
Alte linkuri
Alte linkuri
Vârșe și capcane
Capcanele, plasele staţionare mari sau barajele sau vârşele sunt echipamente în care peştii sunt reţinuţi sau pătrund voluntar şi li se va împiedica ieşirea.
-
-
O capcană, creată pentru a prinde peşte sau crustacee, sub forma capcanelor sau a coşurilor realizate din diverse materiale (lemn, răchită, tije metalice, plase de sârmă etc.) cu una sau mai multe deschideri sau intrări. De obicei, este fixată pe fundul apei, cu sau fără momeală, independent sau pe rânduri, legate cu frânghii (linii de balize) la balizele de la suprafaţă, pentru a le indica poziţia.
Alte linkuri
Alte linkuri
Surse de date