Fiskeredskap

Krokar och linor

Krokar och linor
Krokar och linor

Krokar och linor är fiskeredskap som lockar till sig fisk med agn eller beten, som är fästa på en krok på linans eller tafsens ände, där fisken fångas.

Länkar

Nät/garn

Nät/garn

Nät/garn och insnärjningsnät är linor som består av enkla, dubbla eller trippla vertikala nätväggar nära ytan, i medeldjupt vatten eller på botten, där fisken kommer att fångas, trasslas in eller snärjas in.

Länkar

Notar

Notar

En not är ett väldigt långt nät, med eller utan en strut i mitten, som antingen läggs ut på kusten, eller från en båt för att omringa ett särskilt område, och den används med två (långa) rep, som är fastsatta på dess ändar (för att hala in fisken).

Länkar

Ringnotar och sänkhåvar

Ringnotar och sänkhåvar

Ringnotar är stora nätväggar som omringar den samlade fisken från sidorna och underifrån, vilket gör att fisken inte kan komma undan genom att dyka nedåt. Lyftnäten är horisontella nätpaneler eller strutformade som en parallellepiped, pyramid eller kon, vars öppning riktas uppåt. De sänks ned till ett särskilt djup och lämnas kvar tillräckligt länge för att ljus eller ett bete ska locka till sig fisk över öppningen, för att sedan lyftas upp från vattnet.

Länkar

Skrapor

Skrapor

Skrapor är fiskeredskap som dras på botten för att fånga skaldjur. De består av en ram och ett nät som är konstruerat av metallringar eller maskor.

Länkar

Tinor och fällor

Tinor och fällor
Tinor och fällor

Fällor, stora fasta nät, fördämningar eller tinor är fiskeredskap som behåller fisken eller tränger in den frivilligt, och hindrar den från att fly.

Länkar

Trålar

Trålar

Trålnäten är konformade (med två, fyra eller fler paneler) och bogseras med en eller två båtar, på botten eller i medeldjupt vatten (pelagiskt).

Länkar

Datakällor

Dela sidan

Hjälp oss att förbättra webbplatsen

Vi vill ha dina synpunkter